Mijn verhaal en Kundalini Yoga

Voor de meeste is yoga gewoon yoga.

Ik zelf doe al sinds een jaar of 10 af en aan yoga: bij het universitair sportcentrum en verschillende yogastudio’s in Leiden en daar bleef het bij. Yoga was gewoon een serie oefeningen waardoor je je een beetje kon ontspannen en op een niet al te fysieke manier toch ook aan lichaamsbeweging deed (want ik hield niet zo van sport). Meer dan een uurtje per week besteedde ik er niet aan.

Tot ik op een dag binnenwandelde bij een Kundalini Yogales.

Eigenlijk puur toeval: het was vlakbij mijn huis, betaalbaar en ik was toen aan het revalideren van een gebroken knie en operatie waardoor ik een hoop titanium schroeven in mijn been had zitten om alles op zijn plek te houden. Bewegen was geen pretje en lopen ging moeilijk, dus ik sleepte mij die eerste les naar een klein zolderkamertje waar Amrit Dev Kaur lesgaf.

amritdev

Mijn eerste kundalini yogadocent, van wie ik heel veel geleerd heb. Hoe ik moet lesgeven? Gewoon beginnen was haar advies!

Tijdens die les ervaarde ik zo’n INTENSE lichtheid en ontspanning, dat ik vanaf toen meteen verslingerd was. Ik miste geen enkele les, was ruim van te voren aanwezig om ‘in te tunen’ en zocht thuis de mantra’s op zodat ik ze beter mee kon zingen.

Beetje bij beetje maakte ik mij de ‘kundalini yoga lifestyle’ eigen en ontdekte ik dat yoga geen uurtje per week was, maar een hele manier van denken, leven, eten en bewegen.

Om een lang verhaal kort te maken: kundalini yoga saved my life.

Ik kwam door een moeilijk revalidatieperiode heen, volgende yogatherapie in Amsterdam bij Guru Gian en doe nu dagelijks aan yoga en meditatie: thuis, op een bergpunt, in de trein. Yoga neem je overal mee naar toe en zorgt ervoor dat ik mijn energie goed kan balanceren, een rustpunt vind in mijzelf en ik bewuster ben van mijn lichaam en gezondheid.

Later ben ik gaan leren wat Kundalini precies inhoudt, maar pas nadat ik het zelf had ervaren hoe intens en verrijkend het is.

Wikipedia geeft een mooie, bondige samenvatting wat het precies is:

Kundalini yoga

Kundalini yoga is een yoga vorm. Het wordt beoefend als een manier om de latente kracht van het zenuwstelsel (kundalini) op te wekken door zich op energiecentra (chakra’s) te concentreren. Hierbij gebruikt men dynamische lichaamsoefeningen gecombineerd met verschillende ademtechnieken, vooral met de vuuradem. De adem neemt een centrale plaats in.

Kundalini yoga wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd. Met een regelmatige beoefening van kundalini yoga zou men zich bewust worden van zijn menszijn; het bewustzijn van iemands eigen acties en de gevolgen ervan. Vervolgens zou men met het verworven bewustzijn beter communiceren vanuit het hier en nu.

Van kundalini yoga wordt beweerd dat het heel direct inwerkt op zowel het zenuwstelsel als het klierensysteem van de mens, waardoor men het effect van de oefeningen meteen aan den lijve zou ervaren in de vorm van toegenomen ontspanning, vitaliteit en alertheid. Beoefenaars beschouwen kundalini yoga als de meest krachtige vorm van yoga.[1]

Harbhajan Singh Khalsa

Yogi Bhajan (Harbhajan Singh Khalsa) introduceerde de authentieke kundalini yoga in het Westen. Volgens zijn leer brak de eeuwenoude code van geheimhouding en ging in het openbaar lesgeven. Yogi Bhajan is geboren in 1929 in India. Zijn spirituele reis begon op zijn 7de jaar en op zijn 16de leeftijd werd hij door zijn leraar erkend als Meester in de Kundalini Yoga. Hij stond ook bekend als de Mahan Tantric, de enige ter wereld die de Witte Tantra mocht onderwijzen [bron?]. Hij is in 2004 overleden. Het is de missie van zijn organisatie 3HO om “de uitoefening van de lifestyleyoga en meditatie in de kundalini yoga te delen[2]

2 comments

  1. Sant Beijderwellen schreef:

    Dag Chiara,

    Deze soort yoga spreekt me erg aan! Vandaar dat ik graag eens een proefles zou volgen. Het liefst op woensdagavond 7 september. Hopelijk is dat mogelijk! Ik hoor graag van u!

    Hartelijke groet,

    Sant Beijderwellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *